De overgang naar Totaal Leegstandsbeheer verliep heel soepel

Dunja Schinkel was een van de eerste tijdelijke bewoonster in de Van Zomerenlaan in Gorinchem. ‘Ik kom uit Ameide en had snel woonruimte nodig. Tijdelijke verhuur was voor mij de ideale oplossing.’ Oktober 2010 is Dunja in de Van Zomerenlaan gaan wonen. ‘Het huis had toen niet eens een plafond en vloer. Het was wel even verbouwen voor dat ik er echt in kon wonen, maar dat moet je bijna altijd wel als je gaat verhuizen.’ Dunja heeft net haar huur opgezegd. ‘Maar ik ga mijn huis wel missen. Ik heb er altijd met veel plezier gewoond. Het was een fijn huis en een leuke buurt.’

Eind 2011 is het beheer over de Van Zomerenlaan over gegaan naar Totaal Leegstandsbeheer. Of ik iets gemerkt heb van de overdracht? Eigenlijk niet echt. De overdracht verliep heel soepel. Er werden netjes brieven verstuurd. Mijn extra reserve sleutel kon ik ophalen bij de vorige beheerder. De borg van de een kreeg je terug en bij de ander betaalde je de borg. Totaal Leegstandsbeheer kwam zich netjes voorstellen. Dat ging heel gemoedelijk en vertrouwd. Dat was wel een verandering. Ook kwam Totaal Leegstandsbeheer wel op “controle” maar dan altijd als ik thuis was en gingen niet zomaar met een sleutel naar binnen. De vorige beheerder kon dit wel. Wat ik toch wel een raar idee vind als er vreemden in je huis kunnen als je er niet bent. Sinds Totaal Leegstandsbeheer beheerder is worden de straten en tuintjes ook wel beter bij gehouden. Totaal Leegstandsbeheer spreekt iedereen die het niet doet hier op aan. Of ze gaan zelf aan de slag en helpen je. Afgelopen zomer heb ik ze zelfs schuttingen zien plaatsen.’

We luisteren naar elkaar en oordelen niet gelijk…

Wilma is 62 jaar en trotse moeder van een zoon waar ze een hele goede band mee heeft.
“Als ik hulp nodig heb, dan is hij er gelijk voor me”

Door haar werk in de zorg heeft Wilma van Veen reeds op verschillende plaatsen in Nederland gewoond om uiteindelijk te eindigen in gemeente Molenwaard.
Om gezondheidsredenen moest Wilma haar woning verlaten en ergens naar toe om haar rust te vinden.
“Toen ik van een kennis hoorde dat die bij jullie huurde en hier tevreden over was, ben ik door gaan vragen. Zij had duidelijk vertrouwen in jullie, en juist dat stukje vertrouwen was wat ik nodig had en stimuleerde mij om contact met jullie op te nemen”

Tijdens een intake gesprek kon Wilma haar verhaal vertellen.
“ik vond heel duidelijk een luisterend oor en kreeg ook gericht advies van jullie”
Het tijdelijke aard van de woning is voor Wilma geen probleem. Regelmatig wordt er door de buren, vanuit onzekerheid over de toekomst gepraat.
“Tevens werd tijdens het intakegesprek op jullie kantoor duidelijk het accent gelegd op de tijdelijke aard”

“ik ben geen mens van het settelen. Toen ik in Midden Nederland woonde, wilde ik daar eigenlijk ook na verloop van tijd weg, maar voor de rust van mijn zoon heb ik mijzelf op de tweede plaats gezet en ben gebleven”
Ondanks de tijdelijke aard van de woning, heeft Wilma niet stil gezeten.
“ik ben zowel binnen als buiten lekker bezig en noem dit huis wel eens ‘mijn therapiehuis’ .
het geeft mij rust als ik hier bezig ben”

Ik geef haar een compliment over haar woonkamer; want deze is kleurrijk en stijlvol ingericht!
“alles wat hier staat is 20 tot 40 jaar oud en komt van de kringloop en marktplaats” vertelt Wilma trots.

In haar vorige buurt miste Wilma ook heel erg het sociale aspect, wat ze hier in haar nieuwe straat heeft teruggevonden. Ze heeft heel goed contact met zowel de vaste als de tijdelijke bewoners in de straat en is hier heel blij mee.
“We luisteren naar elkaar en oordelen niet gelijk”
Tot slot zegt Wilma lachend; “ik heb in een kwartier tijd besloten deze woning te accepteren”
op de vraag of ze ooit spijt heeft gehad van deze beslissing zegt ze heel rustig;
“Nee, ik ben van nul begonnen maar als ik nu kijk naar wat ik heb bereikt, dan mag ik best trots zijn op mezelf”

Totaal Leegstandsbeheer neemt zorg rondom sloopcomplex weg

Woningcorporatie LEKSTEDEwonen in Vianen heeft onlangs voor de tweede keer samengewerkt met Totaal Leegstandsbeheer. Het betrof de sloopflat Goudhaver in de wijk Vijfheerenlanden in Vianen. Totaal Leegstandsbeheer heeft de flat ruim een half jaar beheerd. In de appartementen op de eerste verdieping woonden tijdelijke huurders en het gebouw en de omgeving werden netjes gehouden. “Wij zijn zeer tevreden”, zegt Jacco Labrijn van LEKSTEDEwonen.

Die tevredenheid wordt onderstreept door het feit dat LEKSTEDEwonen inmiddels een nieuw beroep heeft gedaan op Totaal Leegstandsbeheer. Het gaat om het beheer van twee kleinere sloopflats in Vianen. Labrijn: “Als corporatie ben je hierdoor de zorg voor sloopcomplexen grotendeels kwijt. Er komen nette, tijdelijke huurders in de woningen en er wordt zorg gedragen voor de leefbaarheid in en rond de flats. Dat is voor ons het belangrijkste voordeel.”
Een woningcorporatie kan twee dingen doen, als er woningen of een wooncomplex op de sloopnominatie staan, zegt Labrijn. “Je kan het complex tijdelijk leeg laten staan, met alle gevolgen van dien. Verpaupering, vandalisme, het is een grote zorg voor de corporatie. Maar je kan het beheer overdragen aan een professionele partij. Totaal Leegstandsbeheer heeft dat bij de flat Goudhaver goed gedaan.”

Geen enkel probleem
Het 62 appartementen tellende, na-oorlogse flatgebouw wordt de komende tijd gesloopt. Er worden twee kleinere complexen met in totaal 38 woningen teruggebouwd. Sinds voorjaar 2015 heeft Totaal Leegstandsbeheer gezorgd dat de meeste woningen op de eerste verdieping van Goudhaver bewoond werden door tijdelijke huurders. De toegang tot de bovenliggende verdiepingen en galerijen werd hermetisch afgesloten. Alleen de mensen van LEKSTEDEwonen konden het hele gebouw in om het verder sloopklaar te maken. Ook zorgde Totaal Leegstandsbeheer dat de omgeving rond de flat schoon was en dat de tijdelijke bewoners hun flat netjes hielden. Labrijn: “Totaal Leegstandsbeheer selecteert en controleert de huurders goed. Er zijn geen problemen met bewoners geweest.”

Omwonenden
De flat Goudhaver ligt middenin de wijk Vijfheerenlanden, veel omwonenden dus. Ook in dat opzicht was het belangrijk om verpaupering te vermijden, zegt Labrijn. “Voor andere wijkbewoners is het ook heel fijn dat zo’n flat bewoond en schoon blijft. Omwonenden hebben eigenlijk niet gemerkt dat het om een sloopflat ging. Er brandde altijd licht, de entree werd veel gebruikt en alles zag er netjes uit. Er is ook geen sprake geweest van vandalisme.”

Prettige samenwerking
Of deze samenwerking voor de corporatie financieel voordelig is geweest, kan Labrijn niet zeggen. “Je weet niet hoe het was gelopen als we het beheer niet uit handen hadden gegeven. Nu betalen we Totaal Leegstandsbeheer een vergoeding, maar krijgen ook een deel van de huurinkomsten die langer blijven doorlopen. Een prima constructie. Maar belangrijkste is dat het goed is verlopen. Het contact met de mensen van Totaal Leegstandsbeheer was prettig, accuraat en uiterst correct. Ze hebben ervaring in de corporatiewereld. We begrijpen elkaar. Het is dusdanig goed bevallen, dat we opnieuw gaan samenwerken. Dat zegt voldoende.”

BRON: CorporatieNL

Totaal Leegstandsbeheer biedt meerwaarde

Woningcorporatie Omnivera GWZ voert in Hardinxveld-Giessendam het herstructureringproject Oranjebuurt uit. In vijf fases worden 92 na-oorlogse woningen gesloopt en 76 sociale koop- en huurwoningen nieuwgebouwd. Om lange leegstand te voorkomen en tegelijkertijd de zekerheid te hebben dat de sloopwoningen op het geplande tijdstip leeg zijn, heeft Omnivera GWZ het beheer aan Totaal Leegstandsbeheer overgedragen. “Dat gaat perfect”, aldus Ramon Jens van Omnivera.

De 92 ééngezinswoningen in de Oranjebuurt verkeren in slechte staat. Ze zijn bovendien klein, met woonkamers van soms maar zestien vierkante meter. Grondig renoveren en de plattegrond aanpassen werd te duur. Daarom heeft Omnivera GWZ in 2009 besloten deze jaren vijftig-woningen te vervangen door 76 moderne, energiezuinige woningen. Inmiddels zijn 36 woningen gesloopt, twaalf nieuwe woningen opgeleverd en zestien woningen in aanbouw. In dertien sloopwoningen wonen nog de oorspronkelijke huurders. Dit betekent dat er momenteel zo’n veertig woningen beheerd worden door Totaal Leegstandsbeheer. Deze woningen worden nu bewoond door tijdelijke huurders. Er is geen leegstand.


“Aangenaam verrast”

Omnivera GWZ is daardoor zeer aangenaam verrast, zegt Ramon Jens, senior medewerker wonen Omnivera GWZ. “Wij konden voor deze kleine woningen nog maar moeilijk huurders vinden. Maar bij Totaal Leegstandsbeheer staan mensen in de rij. Het gaat dus heel goed en zonder wanklank. We hebben er geen omkijken naar.”
Belangrijk voordeel van deze samenwerking is dat Totaal Leegstandsbeheer zonder probleem met tijdelijke contracten kan werken. Jens: “Voor ons als corporatie is dat heel lastig. Onze klanten bouwen toch huurrecht op, als het erop aankomt kun je ze er niet zomaar uitzetten. Via Totaal Leegstandsbeheer loopt dat prima. Tijdelijke huurders weten waar ze aan toe zijn. Zodra de woning leeg moet zijn, is die dat ook.”


“Toegevoegde waarde”

Naast het beheer van de woningen zorgt Totaal Leegstandsbeheer ook voor de woonomgeving. Achterpaden worden goed toegankelijk gehouden, struiken worden zonodig gesnoeid en verrotte schuttingen worden vervangen. “De wijk ziet er heel netjes uit. Dat horen wij ook terug van de eigen huurders die er nog wonen. Zij zijn er heel blij mee. Geen leegstand, geen rommel. Ook hebben de mensen van Totaal Leegstandsbeheer een bijeenkomst georganiseerd waar zowel de oude als tijdelijke wijkbewoners elkaar konden ontmoeten. Dat heeft een heel positief sociaal effect. Totaal Leegstandsbeheer zorgt hiermee echt voor een voor een stuk toegevoegde waarde”, aldus Ramon Jens.


“Huurinkomsten lopen door”

In september 2018 moeten de laatste sloopwoningen leegkomen. Een jaar later wordt de laatste nieuwbouw in de Oranjebuurt opgeleverd. De opbrengst van de tijdelijke verhuur gaat deels naar de beheerder en deels naar Omnivera GWZ. De huurinkomsten voor de corporatie lopen zodoende zo lang mogelijk door. “Dat is ook een voordeel”, aldus Ramon Jens, die zegt dat een nieuwe samenwerking met Totaal Leegstandsbeheer zeker een optie is. “We hebben momenteel geen sloopplannen, maar we zijn zeer tevreden over dit project. Je weet niet hoe het in de toekomst gaat, maar het is goed mogelijk dat we weer gaan samenwerken.”

Bron: Corporatienl

Jullie hebben echt bewezen hoe sociaal en betrokken jullie zijn!

“De brandgangen zijn zo schoon en netjes”
We zijn op bezoek bij Helga Seinsch, voorzitter van Bewoners Comité Staatsliedenbuurt te Sliedrecht. In haar knusse en gezellige onderkomen, vertelt zij onder het genot van een kopje koffie over haar ervaringen met Totaal Leegstandsbeheer.
“De plannen voor de samenwerking met Totaal Leegstandsbeheer waren al snel bij ons bekend. Wat ik zo fijn vond, was dat Totaal kort daarna contact met ons opnam om een afspraak te maken voor een kennismakingsgesprek”, vertelt Helga.
In dit gesprek werd veel duidelijk voor het Bewoners Comité Staatsliedenbuurt. Er heerste angst voor verpaupering van de buurt en plaatsing van één doelgroep bij elkaar. Deze angst was gelukkig onnodig.

“De brandgangen zijn nog nooit zo schoon en netjes geweest. Ook ben ik blij met jullie selectie van nieuwe bewoners”, zegt Helga. Voor de eerste plaatsing door Totaal werd Helga regelmatig aangesproken door bewoners die in de meeste gevallen al vele jaren op dezelfde plek woonden en toch enigszins angstig waren voor het ‘onbekende’. “Ik vind het fijn dat we op één lijn zitten met Totaal Leegstandsbeheer en dat problemen gelijk opgepakt worden. Het is lekker rustig in de buurt en we hebben geen overlast van de tijdelijke bewoners”
De eerste onrust in de wijk is zo goed als verdwenen. Bij de weinig voorkomende overlast adviseert Helga de mensen om eerst zelf de desbetreffend persoon aan te spreken, maar vaak hoeft dit niet eens. Wijkbeheerder Bob loopt veel in de wijk en speelt heel kundig in op problemen en angst voor het onbekende. “Zo fijn dat Bob altijd rustig blijft en goed weet om te gaan met de buurtbewoners”, aldus Helga. Verder noemt zij: “Dat Totaal Leegstandsbeheer sociaal en betrokken is naar de buurtbewoners was mij al bekend, maar toen ik als ‘vaste bewoner’ uit de Dr. Kuyperstraat hulp nodig had, stonden jullie zelfs voor mij klaar en hebben jullie echt bewezen hoe sociaal en betrokken jullie zijn naar de buurt”.

Aanspreekpunt voor de buurt

‘Fijn, gezellig en veilig’. Zo omschrijft Mirthe Kempers (30) haar appartement aan Olympia in Gorinchem. In de buurt achter het station woont jong en oud door elkaar en is verrassend veel groen te vinden. Vooral de ruime tuin is een pareltje. Mirthe woonde ruim een jaar in de wijk toen Totaal Leegstandsbeheer de appartementen in beheer kreeg. ,,Een verademing,” vertelt ze. ,,We zijn geen nummer meer. Het contact is echt persoonlijk. Bovendien houden ze alles hier goed in de gaten en grijpen in als iets uit de hand dreigt te lopen.” Als betrokken bewoonster staat de lerares Engels voor een nieuwe uitdaging: ze is sinds kort ambassadeur. ,,Als ambassadeur ben ik het aanspreekpunt voor de buurt als er iets is,” legt ze uit. ,,Zo houden we met elkaar de buurt goed bewoonbaar. Ik houd bijvoorbeeld contact met de wijkagent over de hangjeugd, ik praat met de gemeente over de parkeerplaatsen en ik kom in actie als er sprake is van geluidsoverlast. Ook houd ik de lijnen met Totaal Leegstandsbeheer kort, zodat ze weten wat er speelt.” Mirthe benadrukt dat ze het niet alleen kan doen. ,,We moeten het met elkaar doen. Volgend jaar willen we de tuinen netter gaan maken en dat doen we met alle bewoners. Bovendien willen we ook gezellige buurtfeestjes gaan geven, zoals een barbecue. Ook dat kan ik niet alleen.” Op de plek van de appartementen komt uiteindelijk de volgend fase van Evia. ,,Ik wist dat ik tijdelijk ging wonen. Nadat mijn relatie op de klippen liep, kon ik niet terecht bij Poort6, omdat ik nog niet lang genoeg ingeschreven stond. Dat ik hier kon gaan wonen, was echt een uitkomst.” Dat de bewoners er tijdelijk wonen, is overigens niet aan de appartementen te zien. ,,We houden het hier met netjes met elkaar,” legt Mirthe uit. ,,Vroeger werden we aangesproken door de oudere bewoners als iets echt niet kon, zoals rommel achterlaten in de tuin. Nu wonen er meer jongeren en spreken we elkaar aan op ons gedrag als dat nodig is. Heel fijn en goed dat dat kan.” Over vertrekken wil de kersverse ambassadeur voorlopig nog niet nadenken. ,,We weten dat we hier ooit weg moeten. Dat wordt echt een tranentrekker,” vertelt ze lachend. ,,Het is hier gewoonweg heerlijk wonen. We willen echt niet weg.”

Ik woon in een klein paradijsje

Na een hectische periode in zijn leven, besloot Henk de Jong alleen te gaan wonen. Via een goede kennis van hem hoorde hij over Totaal Leegstandsbeheer en besloot daarop eens langs kantoor te gaan voor wat meer informatie, zo is het balletje gaan rollen. “Ik heb mijn verhaal verteld in een persoonlijk gesprek. Een tijdje later kreeg ik een woning toegewezen en maakten we een afspraak om het huurcontract te tekenen. Een dag voor die afspraak heb ik een hartinfarct gekregen en is alles afgeblazen. Toen ik genoeg hersteld was, heb ik weer contact opgenomen met Totaal Leegstandsbeheer en is mij dit huis aangeboden en daar ben ik nu nog steeds zo blij mee, want in dit huisje voel ik me erg thuis” vertelt Henk. Het idee van Tijdelijke Verhuur sprak Henk erg aan. “Tijdelijke Verhuur is een ideale oplossing, al vind ik het soms ook wel weer jammer, want ik zou hier altijd wel willen blijven, ik woon in een klein paradijsje” . De vooraf aangekondigde regelmatige huisbezoeken kunnen soms door de bewoner als inbreuk op hun privacy beschouwd worden. Henk vind het  totaal niet storend. “Ik snap heel goed dat jullie dit moeten doen en jullie doen dit op een nette manier” Henk is erg te spreken over de buurt en zijn buren en vind het mooi en rustig wonen. Ook met zijn buren klikt het erg goed, ze zijn altijd bereid om elkaar te helpen of iets te lenen wat je net niet in huis hebt. “Mijn kleinzonen komen graag logeren bij opa, laatst nog heb ik via het werk van mijn buurman een goede fiets kunnen kopen voor mijn kleinzoonvertelt Henk trots. Over de service van Totaal Leegstandsbeheer is Henk tevreden. “als ik een storing of een klacht heb, wordt dit gelijk opgenomen, jullie scoren een ruim voldoende voor mij! ”.

“Het wordt meteen opgelost”

Karin Mollemans woonde al ruim een jaar in haar woning aan de D.F. Pauwstraat in Gorinchem toen Totaal Leegstandsbeheer haar nieuwe verhuurder werd. Ze vindt het fijn dat de mensen van de tijdelijk verhuurder echt naar haar luisteren. Na een akkefietje met het onderhouden van de tuin werd Karin begrepen en werd er voortaan rekening gehouden met haar wensen. “Ze snappen dat ze voorzichtig moeten zijn en dat het om andermans spullen gaat”, vertelt ze. Vanuit hun verplichting om regelmatig te controleren op wietplantages komen de mensen van Totaal regelmatig langs. “Dat doen ze op een hele nette en professionele manier. En die momenten gebruiken ze meteen om te vragen hoe het gaat.” Karin vertelt over haar ervaringen met Totaal Leegstandsbeheer: “Ze gaan heel vriendelijk en respectvol met je om. Altijd als ik ze tegenkom, zeggen ze gedag.” In de buurt hangen af en toe jongeren rond. Ze voelt zich er veilig door: “De jongens groeten me altijd en geven het aan Totaal door als ze zaken zien die niet in orde zijn.” Een mooi voorbeeld van de hulp van Totaal Leegstandsbeheer: “Even geleden had ik problemen met mijn kachel. Het lukte me niet te achterhalen wat er mis was en ik schakelde een loodgieter in. Totaal betaalde de loodgieter en regelde vervolgens een schoorsteenveger. Daarna was het probleem opgelost. Die steun waardeer ik heel erg. Dat geldt trouwens ook voor het toilet dat niet zo lang geleden niet goed werkte. Het wordt meteen opgelost.” Ondanks dat het een tijdelijke woonoplossing is, voelt ze zich erg thuis: “Omdat je je er niet permanent vestigt, doen veel mensen weinig aan hun huis en tuin. Voor mij is dat anders en ik ben er wel mee bezig. Ik leen ook tuingereedschap uit aan mijn buren en gebruik af en toe de bezem van een van mijn buren. Dat vind ik mooi.”

‘Ze zitten er bovenop’

Dertien jaar geleden is Nel van Wijk in de Torenflat gaan wonen en ook gelijk lid geworden van de bewonerscommissie. ‘Ik zet me graag in voor mijn buurt en omgeving. ‘ Jarenlang heeft ze dan ook met plezier in de Torenflat gewoond. Toen het nieuws kwam dat hij gesloopt ging worden kwam dat wel even aan bij haar en velen andere bewoners die er al jaren wonen. ‘Maar we zien ook wel in dat het echt nodig is. Want er was niet op te stoken tegen de kou en de vochtplekken zaten op het plafond.’ Toen het eenmaal bekend werd is alles in sneltreinvaart gegaan. ‘We konden begin dit jaar reageren op een nieuwe woning bij Poort6 en van alle oude bewoners is bijna iedereen al verhuisd naar een nieuwe woning.’ Totaal Leegstandsbeheer nam het beheer sindsdien over van Poort6 en ze zorgen voor het dagelijks beheer en tijdelijke bewoners.

‘Als bewonerscommissie blijf je actief alles in de gaten houden en ik kan niets anders zeggen dan dat het er keurig uitziet. Totaal Leegstandsbeheer is dagelijks aanwezig en de huismeester loopt ook dagelijks zijn ronde. Ik ben zeer te spreken over hun inzet. Zelfs bij de stortcontainers, waar voorheen vaak naast de containers veel grofvuil en vuilniszakken lagen, ligt niets. Er is nu meer toezicht en alles wordt gelijk geregistreerd en indien nodig opgelost. Dit verschil komt denk ik ook omdat Totaal Leegstandsbeheer goed heeft gekeken naar het profiel bewoners dat wij op hebben gegeven. Ze hebben een goede selectie gehouden zodat oude en nieuwe bewoners goed samen kunnen wonen.’

‘Ik ben erg benieuwd wat er in plaats van de Torenflat komt, maar tot die tijd mag Totaal Leegstandsbeheer het van mij onder haar beheer houden, want ze zorgen ervoor dat het schoon en netjes blijft. Ze zitten er boven op en zorgen voor een schone en veilige Torenflat!’

Nel van Wijk

Bewonerscommissie Torenflat

Erg tevreden over selectie nieuwe bewoners

De bewonerscommissie van Athene en Olympia is erg te spreken over de selectie van nieuwe bewoners. ‘Totaal Leegstandsbeheer voert deze erg goed uit,’ vertelt Mevrouw Bastiaansen. ‘We hebben hier met een hecht gezelschap te maken met vooral oudere mensen die hier al jaren wonen. Het is dan goed dat er gekeken wordt wie hier wel en niet komt te wonen.’

Dat was voor Totaal Leegstandsbeheer wel eens anders. De heer De Vink: ‘We hebben wel eens bewoners gehad die we liever niet hadden. Het zijn gehorige huizen en natuurlijk is het geven en nemen, maar je moet wel rekening houden met je medebewoners. Helemaal nu met de oudere bewoners die er al heel veel jaar wonen en nu gedwongen moeten verhuizen op hun oude dag.’ ‘Tuurlijk is er oudzeer bij de huidige bewoners om te verhuizen, maar nu het nieuwe complex in aanbouw is draaien de meeste mensen wel bij,’ gaat mevrouw Bastiaansen verder. ‘Dat er naast je in de huizen die leeg komen te staan jongeren komen die er tijdelijk komen wonen zijn we niet gewend maar het is ook wel goed. Het brengt een beetje leven in de brouwerij.’

Mevrouw Bastiaansen vormt samen met de heer De Vink de bewonerscommissie van Athene en Olympia. Ze behartigen de belangen van de bewoners waarvan de meeste hier al vele jaren wonen. Ze hebben regelmatig contact met Totaal Leegstandsbeheer en zijn erg tevreden over de selectie van bewoners maar ook over de extra service. ‘Als we bellen wordt er gelijk gereageerd en wordt het opgepakt,’ vertelt de heer De Vink verder. ‘Als er bijvoorbeeld grofvuil buiten staat van iemand die gaat verhuizen dan is één telefoontje voldoende en zij zorgen dat het verdwijnt.’ Mevrouw Bastiaansen: ‘Dit was ook het eerste jaar dat ik mijn galerij niet sneeuwvrij hoefde te maken. De sneeuw werd weggehaald door Totaal Leegstandsbeheer en er werd zout gestrooid. Dat is nog nooit gebeurd in al die 14 jaar dat ik hier al woon.’

Kunnen wij nog iets voor u repareren?

‘De eerste keer dat Totaal Leegstandsbeheer aankondigde dat ze op controle kwamen was ik nogal sceptisch’, begint Hans IJsselstijn. ‘Ik ben nogal op mijn privacy gesteld en dan komen ze op controle? Deze scepsis duurde maar even, want toen ze eenmaal langskwamen en het me uitlegden begreep ik het volkomen. Toen ze daarna de vraag stelden: Kan ik nog iets voor u repareren? Was ik aangenaam verrast.’

‘Deze vraag had ik nooit verwacht en dit is me nooit eerder gevraagd. Ik heb in meerdere plaatsen gewoond en als ik daar iets wilde laten repareren werd dat na een paar telefoontjes binnen zes weken gedaan als ik geluk had. Wat een service, dacht ik! En ze komen ook daadwerkelijk binnen 24 uur de reparatie uitvoeren. Op een gegeven moment hoorde ik een gedrup tussen de keuken en de bijkeuken en dacht dit is vast de verwarming. Ik belde ze om zeven uur s ‘avonds op en ze waren er binnen 10 minuten om te kijken wat er aan de hand was. De verwarming specialist werd gebeld en de volgende dag was het opgelost.’

‘Ze houden ook de tuinen bij en komen morgen bij mij een nieuwe schutting plaatsen. Ze zorgen voor de leefbaarheid. Ze werken samen met de bewoners en instanties en streven naar perfectie. Ik ben dan ook zeer enthousiast over Totaal Leegstandsbeheer en hun concept. Zo enthousiast dat ik afgelopen weekend op een verjaardag zat in het Gooi en mijn verhaal vertelde over hun aanpak, concept en hoe tevreden ik ben dat er kennissen van mij gelijk het idee kregen om hier ook iets mee te doen.’

Het concept van Totaal Leegstandsbeheer werkt

Ron van de Rhee had gelijk op een leuke manier contact met Totaal Leegstandsbeheer. ‘Ik keek er van op dat het zo’n goede organisatie is en ook van hun aanpak die anders is dan die van de grotere partijen in de grote steden. Het concept van Totaal Leegstandsbeheer zouden meerdere organisaties en gemeenten moeten toepassen, want het werkt. Ze houden niet alleen de huizen in de gaten maar ook de buurt.’

Ron van der Rhee stond al enige tijd ingeschreven bij Poort6, maar nog net niet lang genoeg om in aanmerking te komen voor een huurhuis. Door omstandigheden was het toch noodzaak om zo snel mogelijk een huis te hebben voor hem en zijn twee zoons. ‘Ik kwam toen Dick van Zanten, oud directeur van Poort6, tegen en hij gaf aan dat Totaal Leegstandsbeheer mij wellicht kon helpen bij het vinden van tijdelijke woonruimte.’

‘Totaal Leegstandsbeheer kwam gelijk in actie en ik had binnen een dag een huis. Ik kwam dit huis binnen en was op slag verliefd. Wat een leuk huis! En ik hoefde er niet veel aan te doen, leuke kamers en een perfecte Cv-ketel. Je merkt wel dat de huizen toe zijn aan renovatie, maar als je naar de overkant kijkt zie je dat de huizen prachtig worden. Ik heb dan ook echt geprobeerd hier te kunnen blijven wonen na de renovatie, maar dat kan helaas niet. Het is een gewilde buurt. Echt een gemeenschap. Iedereen kent elkaar en staat voor elkaar klaar. Ik hoop van de zomer een radioprogramma voor Radio Rijnmond over de Lingewijk in Gorinchem te maken.

Ze houden de buurt schoon

Ruim vijf jaar geleden werd er al bekend gemaakt dat de huizen op de Van Zomerenlaan gesloopt gaan worden. Teus van Zomeren woonde daar toen al 30 jaar. ‘Er werden commissies opgezet om de sloop tegen te gaan want we woonde er goed,’ vertelt Teus van Zomeren. ‘De ene kant van de straat was meer vertegenwoordigd in die commissie en die straat werd gerenoveerd en onze kant wordt uiteindelijk gesloopt. Maar wanneer weten we nog niet precies.’

‘Inmiddels zijn al veel buren vertrokken en ga ik zelf binnenkort verhuizen. Maar het is een hele fijne straat en als het niet gesloopt zou worden had ik er blijven wonen. Gelukkig is er nog niet veel verandert in de straat ondanks dat er veel nieuwe bewoners zijn die het tijdelijk huren via Totaal Leegstandsbeheer. Iedereen houdt zijn eigen voortuin netjes en de brandgangen en dergelijke worden netjes bijgehouden door Totaal Leegstandsbeheer. Erg belangrijk want dat geeft toch een stukje veiligheid en sfeer aan de buurt.’

‘Toen ik mijn huur op had gezegd bij Poort6 kreeg ik dezelfde week al een brief van Totaal Leegstandsbeheer in de bus. Want als ik eruit ga dan gaat de huurwoning van Poort6 over naar Totaal Leegstandsbeheer die het dan in de tijdelijke verhuur neemt. In de brief stond dat ze langskwamen op huisbezoek om een aantal zaken te controleren. Of gas, elektra  en water op naam is gezet, inschrijving bij gemeente en controle of er geen misbruik wordt gemaakt van de huizen enzovoort. Bij mij was dit natuurlijk nog niet van toepassing, maar ik vind het een goede zaak dat ze dit doen!’

De buurt moet er representatief uitzien

Eckhardt woont en werkt op de scheidslijn tussen koopwoningen en sloopwoningen in de Emckstraat in Gorinchem. ‘Ik woon in het eerste koophuis aangrenzend aan het gebied wat gerenoveerd en gesloopt gaat worden. Voor mij is het belangrijk dat de buurt er representatief uitziet.’

Leefbaarheid en veiligheid is niet alleen belangrijk vanwege zijn eigen woonplezier, de waarde van zijn huis, maar ook ontvangt Eckhardt regelmatig klanten aan huis namens zijn bedrijf Eckhardt-Design. Eckhardt-Design adviseert ondernemers over hoe je om kunt gaan met het nieuwe winkelen. Een belangrijk aspect daarbij is het uiterlijk en uitstraling van je pand. ‘Wij geven advies over hoe je met een gering budget de uitstraling van je pand of winkel kunt aanpassen om zo aantrekkelijker te zijn voor klanten om naar binnen te gaan. Dit geldt natuurlijk net zo goed voor vastgoed wat op de lijst staat voor sloop. Hoe houd je de buurt leefbaar? Hoe zorg je dat een pand of de buurt zijn waarde niet verliest.’

‘Totaal Leegstandsbeheer pakt dit dan ook goed op. Ik zie ze regelmatig de straten en de brandgangen controleren. Laatst hebben ze ook nog een schutting geplaatst bij een huis waar een blauw zeil als scheidslijn was gespannen, zodat er geen vrije toegang is tot de tuinen. En hier achter staat een grote eik die wel vijf aanhangwagens vol bladeren laat vallen en dan komen zij met een bladblazer en ruimen zij dat op. Ik ben blij dat de sloopwoningen in deze wijk tijdelijk worden bewoond en dat de buurt goed wordt onderhouden. Ik ben dan ook erg content over Totaal Leegstandsbeheer.’

Persoonlijke aanpak en respect voor privacy

Paul Beckers is een ervaren bewoner van tijdelijke verhuur en antikraak panden. ‘Inmiddels woon ik al ruim 11 jaar in tijdelijk beschikbaar vastgoed. Vaak is het groot wonen voor een mooie prijs.’ Zelf heeft Beckers het liever over avontuurlijk wonen in plaats van tijdelijke verhuur of antikraak. Maar daar komt binnenkort ook een eind aan verhuist Beckers naar zijn nieuwbouwappartement. ‘Ik kwam in contact met Totaal Leegstandsbeheer omdat ik mijn andere woning uit moest en mijn appartement nog niet klaar is. Het voelde direct als thuiskomen toen ik op hun kantoor binnenkwam. Een ongedwongen sfeer en niet moeilijk doen maar gewoon regelen.’

‘Sinds december ben ik pas tijdelijke bewoner bij Totaal Leegstandsbeheer. De jaren ervoor heb ik bij andere instellingen gehuurd. Wat het grote verschil is? Totaal Leegstandsbeheer is persoonlijk en toegankelijk. Om maar een voorbeeld te noemen: bij de vorige organisatie als ik dan belde werd ik aangesproken met “waar bel je voor?” En opdrachtgevers werden wel netjes met u aangesproken. Dit zijn dingen waar ik me aan stoor. Ook als je iemand wilde bereiken moest dat via via gaan en bij Totaal Leegstandsbeheer heb ik één contactpersoon waar ik alles mee kan regelen. Ik kan bellen wanneer ik wil, er zijn geen ‘telefonische spreekuren’ en ze respecteren ieders privacy. Zo kreeg ik onlangs netjes een briefje in de brievenbus dat ze een week later op die dag tussen een bepaald tijdstip langs komen. Dit was bij de vorige organisatie wel anders daar werd niets aangekondigd. Ze kwamen langs wanneer zij dit wilden en als je niet thuis was gingen ze naar binnen met de sleutel. Ze hadden dit recht ook maar een beetje respect voor ieders privacy stel ik toch wel op prijs.’

Totaal Leegstandsbeheer benadert het vanuit de corporatie

‘Ik merk duidelijk een verschil in de samenwerking met Totaal Leegstandsbeheer. Zij bekijken en benaderen het beheren van anti-kraak en tijdelijke verhuur vanuit de corporatie en niet alleen vanuit vastgoed.’ Jeannot Bechger, manager Wonen bij Poort6 over Totaal Leegstandsbeheer.

‘Totaal Leegstandsbeheer heeft een andere manier van benaderen. Ze zoeken de samenwerking op met maatschappelijke instellingen zoals bewonerscommissies, gemeentes en corporaties. Screenen de bewoners goed. Zijn zichtbaar in de wijk en als het nodig is gaan ze zelf ook aan de slag als er bijvoorbeeld een heg gesnoeid moet worden.

Totaal Leegstandsbeheer zet zich echt in voor het leefbaar houden van de buurt en omgeving, en daar draait het om. Bij tijdelijke verhuur en anti-kraak duurt het soms toch een paar maanden tot een paar jaar voordat er gesloopt of gerenoveerd word, en dan moet de buurt wel al die tijd veilig en leefbaar blijven. Deze manier van aanpak komt denk ik mede door Fatih Polatli. Hij is een van de eigenaren en heeft jarenlang bij een corporatie gewerkt en weet heel goed hoe wij als corporatie werken.’

Jeannot heeft de afgelopen 10 jaar verschillende functies bekleed binnen Poort6. In zijn huidige functie, manager Wonen, is hij onder andere verantwoordelijk voor de woondiensten en wijkbeheer en participatie. In Gorinchem wordt er veel gerenoveerd en gesloopt. Op het moment gaat het om ongeveer 240 woningen. Deze woningen wilde Poort6 graag bij twee verschillende partijen onderbrengen. ‘Totaal Leegstandsbeheer is een van deze partijen en daar zijn we zeer tevreden over.’

Veel schik tijdens de Barbecue

Zaterdag 28 september vond er een barbecue plaats in de gezamenlijke achtertuin van de bewoners van Athene, Olympia en het Orakellaantje. ‘Het was in een woord geweldig,’ verteld Mevrouw De Koning, bewoonster Athene. ‘Jong en oud bij elkaar en het was allemaal prima geregeld. Bij mij hebben ze nog wat stroom en water voor de koffie gepakt. Het was gezellig en we hebben veel schik gehad die avond.’ De barbecue is een initiatief van Totaal Leegstandsbeheer en werd ondersteund door Poort6.

De barbecue was georganiseerd voor alle bewoners van Athene, Olympia en het Orakellaantje. Tegenwoordig wonen er naast de bewoners die er vaak al jaren wonen ook tijdelijke bewoners via Totaal Leegstandsbeheer. De huizen worden afgebroken, maar niet voordat het nieuwe complex iets verder op is gebouwd en iedereen is verhuist. Alle huizen die in de tussenliggende periode leeg komen te staan worden beheerd door Totaal Leegstandsbeheer. Vaak zijn de nieuwe tijdelijke bewoners jongeren. ´Allemaal aardige mensen,´ geeft Mevrouw De Koning aan. Ze maken altijd een praatje en vragen vaak oma heeft u nog wat nodig? Wij halen wel boodschappen. Het is een hechte buurt. Niet dat we de deur bij elkaar plat lopen maar als er iets is dan weten we elkaar te vinden.´

Veel bewoners wonen er al jaren. Mevrouw de Koning al 17 jaar. ´Maar mijn buurvrouw al 30 jaar en verder op ook al jaren.´ De leeftijd van de buurt ligt tussen midden 70 en de oudste bewoonster wordt 93. Het is een hechte buurt en we hebben het goed met elkaar.` De bewoners zien dan ook op tegen de verhuizing die aan zit te komen. ´We zijn eigenlijk te oud om dit nog mee te maken. Maar het is ook wel goed hoor want als we nu hulp nodig hebben om bijvoorbeeld te douchen dan kan dat niet.´

Toen een aantal jaren geleden bekend werd gemaakt dat zijn wijk, Zandvoort-Midden, gaat veranderen door sloop of renovatie vond Jan Kant het tijd om zich in te zetten voor zijn wijk en werd voorzitter van de bewonerscommissie Zandvoort-Midden. ‘Informatie uit de eerste hand, zodat je weet wat er echt speelt en mee kunnen denken wat er met de wijk, waar ik al heel mijn leven woon, gebeurd was voor mij doorslaggevend.’

‘Toen er eenmaal een beslissing werd genomen gingen bewoners verhuizen eventueel naar een tijdelijk adres om later terug te verhuizen naar hun gerenoveerde woning. De leegstaande huizen werden beheerd en verhuurd door een derde partij. Je merkte dat de buurt en de leefbaarheid achteruit ging. Er kwamen verschillende klachten uit de buurt en ik schakelde de woningbouwvereniging in om een rondje door de wijk te doen. Ze schrokken hiervan. Puinhoop in tuinen van koelkasten tot zwerfafval, onverzorgde brandgangen, open ramen bij leegstaande huizen. Dit kan toch niet?’

‘Toen ik Fatih tegenkwam en hij mij vertelde over zijn bedrijf en ideeën en ik vertelde over ons probleem nodigde hij mij uit om te laten zien hoe het anders kan. Hij nam me mee naar een wijk die Totaal Leegstandsbeheer in beheer heeft. Ik dacht laat me maar zien. Eerst zien en dan geloven. Maar hij had geen woord teveel gezegd, de buurt zag er goed uit. Ze doen wat ze zeggen. Ze luisteren naar de bewoners, vragen ook feedback aan bewonerscommissies, want daar kunnen we van leren zeggen ze dan. De gedachtegang van Totaal Leegstandsbeheer is niet hoeveel mogelijk geld kan ik verdien maar hoeveel moet ik investeren ten aanzien van leefbaarheid van de buurt. Ik ben dan ook erg blij dat Totaal Leegstandsbeheer nu de rest van de huizen in mijn wijk beheert.’

Jan Kant, Voorzitter bewonerscommissie Zandvoort-Midden