Ramon Jens van Omnivera GWZ

Woningcorporatie Omnivera GWZ voert in Hardinxveld-Giessendam het herstructureringproject Oranjebuurt uit. In vijf fases worden 92 na-oorlogse woningen gesloopt en 76 sociale koop- en huurwoningen nieuwgebouwd. Om lange leegstand te voorkomen en tegelijkertijd de zekerheid te hebben dat de sloopwoningen op het geplande tijdstip leeg zijn, heeft Omnivera GWZ het beheer aan Totaal Leegstandsbeheer overgedragen. “Dat gaat perfect”, aldus Ramon Jens van Omnivera.

De 92 ééngezinswoningen in de Oranjebuurt verkeren in slechte staat. Ze zijn bovendien klein, met woonkamers van soms maar zestien vierkante meter. Grondig renoveren en de plattegrond aanpassen werd te duur. Daarom heeft Omnivera GWZ in 2009 besloten deze jaren vijftig-woningen te vervangen door 76 moderne, energiezuinige woningen. Inmiddels zijn 36 woningen gesloopt, twaalf nieuwe woningen opgeleverd en zestien woningen in aanbouw. In dertien sloopwoningen wonen nog de oorspronkelijke huurders. Dit betekent dat er momenteel zo’n veertig woningen beheerd worden door Totaal Leegstandsbeheer. Deze woningen worden nu bewoond door tijdelijke huurders. Er is geen leegstand.

Aangenaam verrast
Omnivera GWZ is daardoor zeer aangenaam verrast, zegt Ramon Jens, senior medewerker wonen Omnivera GWZ. “Wij konden voor deze kleine woningen nog maar moeilijk huurders vinden. Maar bij Totaal Leegstandsbeheer staan mensen in de rij. Het gaat dus heel goed en zonder wanklank. We hebben er geen omkijken naar.”
Belangrijk voordeel van deze samenwerking is dat Totaal Leegstandsbeheer zonder probleem met tijdelijke contracten kan werken. Jens: “Voor ons als corporatie is dat heel lastig. Onze klanten bouwen toch huurrecht op, als het erop aankomt kun je ze er niet zomaar uitzetten. Via Totaal Leegstandsbeheer loopt dat prima. Tijdelijke huurders weten waar ze aan toe zijn. Zodra de woning leeg moet zijn, is die dat ook.”

Toegevoegde waarde
Naast het beheer van de woningen zorgt Totaal Leegstandsbeheer ook voor de woonomgeving. Achterpaden worden goed toegankelijk gehouden, struiken worden zonodig gesnoeid en verrotte schuttingen worden vervangen. “De wijk ziet er heel netjes uit. Dat horen wij ook terug van de eigen huurders die er nog wonen. Zij zijn er heel blij mee. Geen leegstand, geen rommel. Ook hebben de mensen van Totaal Leegstandsbeheer een bijeenkomst georganiseerd waar zowel de oude als tijdelijke wijkbewoners elkaar konden ontmoeten. Dat heeft een heel positief sociaal effect. Totaal Leegstandsbeheer zorgt hiermee echt voor een voor een stuk toegevoegde waarde”, aldus Ramon Jens.

Huurinkomsten lopen door
In september 2018 moeten de laatste sloopwoningen leegkomen. Een jaar later wordt de laatste nieuwbouw in de Oranjebuurt opgeleverd. De opbrengst van de tijdelijke verhuur gaat deels naar de beheerder en deels naar Omnivera GWZ. De huurinkomsten voor de corporatie lopen zodoende zo lang mogelijk door. “Dat is ook een voordeel”, aldus Ramon Jens, die zegt dat een nieuwe samenwerking met Totaal Leegstandsbeheer zeker een optie is. “We hebben momenteel geen sloopplannen, maar we zijn zeer tevreden over dit project. Je weet niet hoe het in de toekomst gaat, maar het is goed mogelijk dat we weer gaan samenwerken.”